Χρυσούλα Μουρτίκα
02 May
02May

 Το «τρένο» του Τέρζιτς και το κιτρινόμαυρο τείχος στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ έκαναν τη δουλειά και τώρα όλα θα κριθούν στο Παρίσι, με τον Ενρίκε να καλείται να βρει λύσεις απέναντι σε μία καλοκουρδισμένη μηχανή, που «διψάει» για ένα ακόμα Champions League.

Οι «Γερμανοί» και οι «Παριζιάνοι» πέρασαν στον ημιτελικό αποκλείοντας 2 από τις ισχυρότερες Ισπανικές ομάδες, δηλαδή Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Σίγουρα καμία από τις δύο στην αρχή της διοργάνωσης δεν ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, όμως είναι ακόμα εδώ για να διαψεύσουν τις προβλέψεις, φτάνοντας μία εξ αυτών, στον τελικό. Ντόρτμουντ και Παρί βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες πριν από περίπου 4 χρόνια στην φάση των 16, με την Παρί να είναι η μεγάλη νικήτρια με συνολικό σκορ 4-2. 

Α’ ημίχρονο 

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ να φλέγεται και τον κόσμο να αντιχεί σε ολόκληρη τη Γερμανία. Η φήμη των φιλάθλων της Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού είναι από τους πιο φανατικούς και υποστηρικτικούς οπαδούς μιας ομάδας-αν όχι και οι κορυφαίοι.


Στο 11’ ήρθε η πρώτη τελική του αγώνα από την Παρί Σεν Ζερμέν, με τον Ντεμπελέ να αστοχεί χαρακτηριστικά απέναντι στην πρώην ομάδα του και τον Κόμπελ. Ο Ζάμιτσερ στο 14’ έφτασε πολύ κοντά στο να κάνει το 1-0, μετά από κλέψιμο του Σάντσο και εκπληκτικό μοίρασμα της μπάλας, όμως ο Ντοναρούμα τον σταμάτησε με εκπληκτική επέμβαση.

Η κατοχή της μπάλα στα πρώτα 25 λεπτά ήταν μοιρασμένη (σ.σ. 48%-52%), χωρίς όμως καμία από τις δύο να απειλεί την αντίπαλη εστία ουσιαστικά. Το παιχνίδι δεν είχε σημαντικό ρυθμό στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, με τις δύο ομάδες να κρατάνε χαμηλό τέμπο και στην ουσία και το ίδιο το παιχνίδι «σβηστό». 

Ο Αντεγέμι ήταν ο μοναδικός που πιέζοντας προσπαθούσε να δώσει ώθηση στην ομάδα του για κάτι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Στο 31’ μία εκτέλεση κόρνερ από τον Γιούλιαν Μπράντ δεν ήταν αρκετή για να ανησυχήσει τον Ιταλό τερματοφύλακα. Από την πλευρά της Παρί, ο Βιτίνια ήταν με διαφορά μέχρι το 40’ ο πιο δραστήριος παίκτης, αφού οι υπόλοιποι κινούνταν σε ρηχά νερά. 

Στο 36’ η ομάδα του Ντόρτμουντ πήρε αυτό που της άξιζε -μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο- με τον Φίλκρουγκ (σ.σ. δέκατο πέμπτο γκολ στη σεζόν) να «πλασάρει» τον τερματοφύλακα των «Παριζιάνων», μετά από εξαιρετική ασίστ του Σλότενμπεργκ και να γράφει το 1-0. 


Τα άσχημα νέα για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε δεν σταμάτησαν στο γκολ όμως, αφού  μετά από ένα στραβοπάτημα ο Τεό Ερναντέζ έγινε αναγκαστική αλλαγή και στη θέση του πέρασε ο Μπεράλντο. Οι «Βεσταφαλοί» δεν επαναπαύτηκαν μετά την επίτευξη του τέρματός τους, αντιθέτως λίγα λεπτά μετά ο σκόρερ του γκολ «βρέθηκε αγκαλιά» με το 2-0, με τον Ντοναρούμα αυτή τη φορά να τον νικά. Τα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων ολοκληρώθηκαν με ένα στημένο λίγο έξω από την περιοχή του Ιταλού «γκολκίπερ», που δεν άλλαξε το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου.

 Β’ ημίχρονο 

Η Παρί Σεν Ζερμέν προσπάθησε να μπει καλύτερα στην επανάληψη, κρατώντας μπάλα και σφυροκοπώντας την άμυνα των «κιτρινόμαυρων», χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα όμως στα πρώτα λεπτά. Στο 52’ η ομάδα του Κιλιάν Εμπαπέ έφτασε μία ανάσα μακριά από την ισοφάριση, με την μπάλα να σταματά δύο φορές στο δοκάρι μέσα στην ίδια φάση – το πρώτο από τον ίδιο Γάλλο και το δεύτερο από το Ασράφ Χακίμι. 


Το σφυροκόπημα δεν σταματούσε και μετά τα δύο δοκάρια οι παίκτες του Τέρζιτς φάνηκαν να τα χάνουν, ενώ και το γήπεδο για λίγα λεπτά πάγωσε. Στο 50’ άρχισαν και πάλι να μπαίνουν στο παιχνίδι οι «Γερμανοί» και ο κόσμος ξεμούδιασε δίνοντας ώθηση και πάλι στην ομάδα τους, που μέσα σε τρία λεπτά είχε δύο αξιοσημείωτες επισκέψεις στα καρέ του Ντοναρούμα.

 Στο 65’ ο Ενρίκε αποφάσισε να βγάλει τον Μπαρκολά και να ρίξει στον αγώνα τον Κόλο Μουανί, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ο Φίλμπρουγκ είχε ακόμα μία ευκαιρία να διευρύνει το σκορ. Οι «κιτρινόμαυροι» μετά το δύσκολο δεκάλεπτο γύρισαν και πάλι το παιχνίδι στον δικό τους ρυθμό, κρατώντας μπάλα και κάνοντας το παιχνίδι τους. Το χρονόμετρο κυλούσε χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία για κανέναν από τους δύο τερματοφύλακες, μέχρι και το 81’. 

Ο προπονητής των «Βεστφαλών» αποφάσισε να κάνει την πρώτη του αλλαγή στο 83’ και αυτή ήταν ο Μάρκο Ρόις, ο 35χρονος άσος, που πέρασε στη θέση του κατάκοπου Αντεγέμι. Ένα λεπτό μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο ο Γερμανός πραγματοποίησε και την πρώτη του τελική στο παιχνίδι, χωρίς όμως να βρει εστία. 

Τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου ο Φαμπιάν Ρουίθ είχε την ευκαιρία να φέρει τον αγώνα στα ίσα, αλλά είδε την κεφαλιά του να καταλήγει ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Ελβετού τερματοφύλακα. Ο Άντονι Τέιλορ σφύριξε για τελευταία φορά με το σκορ να μένει στο 1-0 από το 36’ και το γκολ του Φίλκρουγκ να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του. 

Οι «κιτρινόμαυροι» πάνε στο Παρκ Ντε Πρενς για να υπερασπιστούν το πλεονέκτημα που κέρδισαν σήμερα στην έδρα τους -δίπλα στον κόσμο τους. Από την πλευρά τους οι «Παριζιάνοι» καλούνται να γυρίσουν την κατάσταση στην πόλη τους για να βρεθούν στον μεγάλο τελικό, με το σκορ στο 1-0 να μην είναι πλήρως απογοητευτικό για αυτούς.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.