Λευτέρης Τσαχουρίδης
22 Apr
22Apr

Ούτε ο πιο τρελός φίλος του Ολυμπιακού δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η ομάδα του μετά το ανεμικό της ξεκίνημα θα βρίσκονταν αυτή τη στιγμή επάξια στους διεκδικητές του πρωταθλήματος αλλά και στους 4 της Ευρώπης ( Conference League). 

Το παραπάνω συμπέρασμα είναι απόλυτα λογικό αν κανείς αναλογιστεί ότι, ο Ολυμπιακός το τελευταίο χρονικό διάστημα μπορεί  να ζει ιστορικές στιγμές παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει περάσει από τρεις αλλαγές προπονητών. Μια ομάδα που ξεκίνησε με διαφορετικό προπονητή (Ντιέγκο Μαρτίνεθ) στην πορεία άλλαξε (Καρβαλιάλ) και εν συνεχεία ξανάλλαξε ( Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ) ο οποίος παραμένει στην άκρη του πάγκου μέχρι και σήμερα.


Που οφείλεται όμως αυτή η αγωνιστική άνοδος;

Οι περισσότεροι σπεύδουν να το πιστώσουν στο νυν προπονητή των ερυθρόλευκων Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος αν και παρέλαβε καμένη γη έχει καταφέρει μέσα σε δύο περίπου μήνες να επαναφέρει το χαμόγελο στους φίλους του Ολυμπιακού. Η αλήθεια είναι ότι όντως ο Μεντιλίμπαρ εμπνέει μια σοβαρότητα και έχει καταφέρει τεράστια πράγματα σε πολύ μικρό διάστημα παραμονής του στο Λιμάνι. Πριν τον ερχομό του η θέση στην οποία βρίσκεται έμοιαζε με ηλεκτρική καρέκλα ιδιαίτερα μετά την φυγή του Πέδρο Μαρτίνς είχε περάσει κόσμος και κοσμάκις από τον πάγκο των Πειραιωτών. Ο Ισπανός τεχνικός που δεν αφήνει μέρα να πάει χαμένη φαίνεται να απολαμβάνει την παραμονή του στην χώρα μας, δεν χάνει την όρεξη του για δουλειά και σιγά σιγά φέρεται να επαναφέρει την σταθερότητα στον πάγκο των ερυθρόλευκων αφού πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2025. 

Ο ίδιος έχει καταφέρει να αξιοποιήσει ιδανικά το υπάρχον ρόστερ κάτι που εύκολα αποδεικνύεται από την χθεσινή πειστική εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ, με τον Μεντιλίμπαρ να ξεκουράζει αρκετούς βασικούς σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι χωρίς αυτό να επηρεάσει διόλου την εικόνα που παρουσιάστηκε στο γήπεδο. Μπορεί ο Ισπανός τεχνικός να έχει καταφέρει να βγάλει ένα άσσο από το μανίκι του κάνοντας μια εσωτερική μεταγραφή, αυτή του Τζολάκη που μέχρι να τον αξιοποιήσει ίδιος έμενε ξεχασμένος στον πάγκο, παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπάρχον ρόστερ δεν είναι δικό του κατασκεύασμα.

Για αυτό μήπως αξίζει ένα χειροκρότημα στους προκατούχους του ερυθρόλευκου πάγκου;


 Ναι είναι τεράστιο αυτό που έχει καταφέρει ο Μεντιλίμπαρ σε ένα ρόστερ που δεν είναι καν δικό του προϊόν  παρόλα αυτά ένα μέρος της επιτυχίας οφείλεται και στους Ντιέγκο Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ που έκαναν το καλοκαιρινό και το χειμερινό μεταγραφικό σχεδιασμό αντίστοιχα. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι παίκτες που αποκτήθηκαν φέτος και βλέπουμε να αποδίδουν τα μέγιστα.
Ποιες μεταγραφές του Μαρτίνεθ ξεχωρίζουν;

Αγιούμπ Ελ Κααμπί

Φυσικά από αυτή την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα του Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός φορ, μια επιλογή που δείχνει να βγαίνει καλά για τους πειραιώτες καθώς μετά τον Ελ Αραμπί και ο Ελ Κααμπί έχει καταφέρει να κάνει τρομερά πράγματα αποκτήθηκε ως ελεύθερος το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα μετρά ήδη 42 συμμετοχές και 27 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι παρόλα αυτά οι Πειραιώτες δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στην ανανέωση του.

Σαντιάγκο Έσε

 Για πολλούς φάνταζε τρελό όταν ο Ολυμπιακός έβγαζε από τα ταμεία του περί τα 4.500.000 ευρώ για να τον κάνει δικό του. Ο Αργεντίνος μέσος παρόλα έχει αποδείξει με τις εμφανίσεις του ότι άξιζε κάθε λεπτό του ευρώ. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ερυθρόλευκου ρόστερ αφού μετρά ήδη 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και η σεζόν συνεχίζεται.

Η ξεχωριστή περίπτωση Ποντένσε

Ο Ποντένσε μπορεί να αποκτήθηκε στην διάρκεια της θητείας του Μαρτίνεθ σίγουρα όμως δεν ήταν μια αποκλειστικά δική του επιλογή, αφού ο Πορτογάλος εξτρέμ έπιασε ξανά λιμάνι για πρώτη φορά μετά την σεζόν 2019-20. Μέχρι σήμερα μετρά 39 συμμετοχές, 13 γκολ και 7 ασίστ. Αν και δανεικός από την Γουλβς για την ώρα φαντάζει απίθανο οι Πειραιώτες να μην ενεργοποιήσουν την οψιόν των 4.500.000 ευρώ.

Ποιες μεταγραφές Καρβαλιάλ ξεχώρισαν;

Νταβίντ Κάρμο

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την συζήτηση το όνομα του θηριώδη αμυντικού Νταβίντ Κάρμο. Ο Ολυμπιακός του Καρβαλιάλ τότε έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ένας ιδιαίτερα ποιοτικός παίκτης δεν είχε καλές σχέσεις με το προπονητή της ομάδα του (Πόρτο). Η επιλογή έχει βγει στον Ολυμπιακό που αν και συνεχίζει να πονάει στην άμυνα ο Κάρμο έχει καταφέρει με τις 14 εμφανίσεις που μετράει έως τώρα να επαναφέρει μια σχετική σταθερότητα στα μετόπισθεν. Ο Κάρμο βρίσκεται στο Λιμάνι με την μορφή δανεισμού, έχει μεν  τοποθετηθεί οψιόν που αγγίζει τα 17.000.000 ευρώ παρόλα αυτά μοιάζει απλησίαστη για τα ελληνικά δεδομένα.

Τσικίνιο

 Ένας παίκτης λαχείο που γνώριζε καλά ο Καρβαλιάλ από την θητεία στην Μπράγκα. Οι Πειραιώτες εκμεταλλεύτηκαν την εκπνοή του συμβολαίου του με την Μπενφίκα αλλά και το γεγονός την γνωριμίας του με τον πρώην πλέον προπονητή της ομάδας κάνοντας τον δικό τους έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου του. Μέχρι σήμερα μετρά 16 συμμετοχές αλλά και ένα γκολ.

Αντρέ Όρτα 

Ένας ακόμη παίκτης που γνώριζε καλά ο Καρβαλιάλ από την θητεία του στην Μπράγκα. Ήρθε στο Λιμάνι έχοντας ήδη ένα γεμάτο πρώτο μισό στην Πορτογαλική ομάδα. Μέχρι σήμερα μετρά 14 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη φανέλα και αν και αρχικά έδειχνε να επηρεάζεται από την αποχώρηση του Καρβαλιάλ μέρα με την μέρα φαίνεται να το απολαμβάνει όλο και περισσότερο. Στον Ολυμπιακό βρίσκεται ως δανεικός μέχρι το καλοκαίρι, έχει τοποθετηθεί οψιόν στα 4.500.000 ευρώ και  δεν αποκλείεται οι Πειραιώτες να τα καταβάλουν ώστε να το κάνουν δικό τους.

Το ξεχωριστό κεφάλαιο Ζέλσον Μάρτινς

 Ο Ζέλσον Μάρτινς ήρθε ως ελεύθερος στον Ολυμπιακό. Όλοι γνώριζαν το μέγεθος του ως παίκτης παρόλα αυτά οι συνεχής τραυματισμοί το  έφεραν στην χώρα μας. Μέχρι σήμερα μετρά 10 συμμετοχές, 1 γκολ και 2 ασίστ. Οι τραυματισμοί τον έχουν ταλαιπωρήσει και φέτος παρόλα αυτά η ποιότητα του είναι έκδηλη.
Οι άσοι που έβγαλε από το μανίκι του ο Μεντιλίμπαρ

Τζολάκης

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν εσωτερική μεταγραφή επί εποχής Μεντλίμπαρ. Ο νεαρός τερματοφύλακας έμοιαζε να μετρά μέρες στο λιμάνι παρόλα αυτά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός σε διάστημα 72 ωρών δέχθηκε 7 γκολ από Παναθηναϊκό  και Μακάμπι οδήγησε τον βασικό μέχρι τότε Πασχαλάκη στον πάγκο και έβγαλε από την κατάψυξη τον Τζολάκη. Ο Μεντίλιμπαρ φαίνεται να δικαιώνεται για αυτή του την επιλογή με τον Τζολάκη να μετρά ήδη 9 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις έχοντας καταφέρει μάλιστα να χαρίσει και την τεράστια πρόκριση στους Πειραιώτες στα πέναλτι κόντρα στην Φενέρ γεγονός που τον έκανε σύνθημα στα χείλη των φίλων του Ολυμπιακού.

Γιόβετις

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφαν Γιόβετιτς έπιασε λιμάνι επί εποχής Μαρτίνεθ παρόλα αυτά ο Μεντιλίμπαρ έχει καταφέρει να τον αναγεννήσει. Αν και ο Μαυροβούνιος φορ μπήκε στο στόχαστρο της Παρτίζαν το χειμώνα εν τέλει παρέμεινε κάτοικος Πειραιά. Η ποιότητα του ήταν λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας, αφού ακόμα και σε παιχνίδια που συμμετείχε για λίγα λεπτά κατάφερνε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο νέος ρόλος που του έδωσε ο Μεντιλίμπαρ, πίσω από τον επιθετικό φαίνεται να του ταιριάζει απόλυτα, αφού μετρά 2 γκολ στα τελευταία παιχνίδια. Μένει να φανεί αν το γεγονός ότι αποκτά ενεργότερο ρόλο θα οδηγήσει σε ανανέωση του συμβολαίου του που ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι.

Η σεζόν συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν ο Ολυμπιακός θα φτάσει στην κατάκτηση κάποιου τίτλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, ό,τι και αν συμβεί ο Μεντιλίμπαρ θα πάρει την δόξα παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο μεταγραφικό στήσιμο.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.